Herbata czarna - czym słodzić

Herbata czarna

Herbata jest jednym z napojów, które najbardziej chętnie sączymy przy spotkania towarzyskim: z rodziną, przyjaciółmi, znajomymi. Od pewnego czasu coraz bardziej istotne jest zdrowy tryb życia polegający na sporej ilości ruchu, ale także odpowiednim żywieniu. Wiele osób nie spożywa więc cukru. I tutaj naturalnie powstaje pytanie: co dodawać do naszego napoju, jakim jest herbata czarna do słodzenie, co zastąpi cukier?

Herbaty świata

Najpierw wspomnijmy o tym, że najlepsza herbata nie jest taka sama dla wszystkich, a produkty słodzące zmieniają mocno jej smak. Dzieje się tak niezależnie od tego, czy pijamy earl gray, rooibos, czy tradycyjne gatunki jak herbata czarna, zielona herbata czy nawet biała herbata, herbata darjeeling lub napary ziołowe. Z dodatkami wszystkie będą smakować odmiennie. Czy lepiej? To już sprawa gustu. Jakie są opcje dla przeciwników cukru? Jest ich co najmniej kilka. Pierwsza jest całkiem tradycyjna: miód. Zdrowy, ekologiczny, lubiany w Polsce i powszechnie używany. Nie tylko zmienia on smak naparu herbacianego, ale także dodaje nowe nuty aromatyczne do bukietu zapachów, który wcześniej znajdował się w naszym kubku lub filiżance. Wpasuje się idealnie we wszystkie, nawet egzotyczne herbaty świata, podobnie zresztą jak kolejny zamiennik, który może przypaść do gustu zwolennikom zdrowego trybu życia, mianowicie syrop klonowy.

Syropy do słodzenia

Rynek syropów jest całkiem zróżnicowany, ale istnieją na nim także produkty określane jako organiczne oraz pozyskiwane z poszanowaniem środowiska naturalnego kraju z którego pochodzą (zazwyczaj jest to Kanada). Jest on odpowiedni dla wegan, a także pochodzący z rolnictwa ekologicznego. Pozostałe opcje substancji dobrych do słodzenia czarnej herbaty to stewia,  słodzik, a także raczej domowe niż kupione konfitury, soki owocowe lub syropy. Jak widać, opcji jest całkiem sporo, a wybór pozostaje po stronie konsumenta.